Annelie Johanssons race-report EM 2014

- Inga kommentarer

 

SPORT Track&Field

Foto: Deca text&bild  i samband med varvsstafetten 2014

Texten är skriven av Annelie Johansson:

EM i maraton lördagen den 16e Aug.

 

Så var jag äntligen där!

 

Jag kom fram till Zurich ett par dagar innan loppet, blev mycket väl omhändertagen på alla sätt.

Detta var alltså mitt första uppdrag för landslaget, ny i min roll hade jag mycket att lära och många nya bekantskaper att stifta.

 

Dagarna före loppet gick mest åt till att heja på de andra blå gula som tävlade, vila och äta dvs att  ladda batterierna inför lördagens utmaning.

Jag hann även med att provspringa den utmannade banan ett par gånger och framförallt testa på den tuffa backen som skulle tas 4 ggr under loppet.

Mat och vila är för mig de viktigaste dagarna före förberedelserna.  Beet Boost ingår givetvis som en del av uppladdningen.

 

Utvilad och fulltankad med energi satte jag mig i bussen tidig lördag morgon, loppet startade redan kl 9 och kl 7 åkte vi från hotellet till startområdet.

Vädret var ok, lite lätt regn och ca 15 grader. Perfekt för mig som tycker värme är en extra belastning. Det skulle bli en bra dag!

 

Flera procedurer och check moment innan vi väl stod på startlinjen.

Vi alla svenskor var lågt rankade i startfältet, vi ställde oss därför sist och lät de snabba löparna dra i väg.

Banan startade flackt för att efter ca 7 km komma till den omtalade backen första gången.

Jag som tränat en hel del backar kände mig både mentalt och fysiskt stark uppför och klarade denna del mycket bra.

Undvek mjölksyra och rullade på i bra tempo även nedför.

Vi höll ihop i svensk klungan mer eller mindre fram till 30-35 km, vissa bitar var någon av oss lite före och ngn lite efter, men jag la mig taktiskt nästan sist hela tiden.

Tänkte spara på energin så mycket det gick, lite cykeltaktik bakom.

De enda som fick problem med detta var vårt service team vid vätskekontrollerna, de hade en 1,5 m lång sträcka på sig att langa flaskor till oss, blev lite tight vissa gånger.

 

Vi hade utan större problem haft en snitt fart på 3,46 i princip från start, fantastiskt med tanke på att min målsättning för dagen var att hålla ett 3,50 tempo!

Tankarna när vi gav oss ut på sista varvet och hade 10 km kvar var att även om jag nu blir jättetrött och bara håller ett 4 min tempo de sista 10 så kommer jag slå nytt PB.

Detta stärkte mig och gav extra energi för den sista delen. Att passera andra löpare var också en morot för mig, sakta men säkert hade vi alla svenskor jobbat oss upp placeringsmässigt,

Från min egen 50e plats i starten till runt 30, de flesta plockade vi helt klart sista varvet.

När backen var avklarad sista varvet hade min coach sagt att jag skulle ösa på om energin fanns där, och det gjorde den, de sista 4 km blev mina snabbaste

och för första gången sprang jag en mara med negativ split.  Jag drog ifrån de andra svenskorna och blev tillslut även  bästa blågula dam .

Mycket nöjd och glad i mål på mitt nya PB 2,42,04  !!!