Clas ser med skräckblandad förtjusning fram emot EM och VM

- Inga kommentarer

För ett år sedan fick vi en lång pratstund med MightySport-ambassadören Clas Björling om livet efter proffskarriären och om det nya livet som multisportare, coach och pappa. Nu träffar vi Clas igen för att höra hur säsongen 2016 ser ut och vilka mål som finns i dalmasens kikare.

Den här veckan är Clas i Tylösand utanför Halmstad för hålla i ett träningsläger. Familjen har han också med sig; sambon Jenny och sonen Max, 1,5 år.

Jag försöker så ofta som möjligt få med familjen när jag är ute på mina olika uppdrag. Att få spendera en vecka med dem här i en stuga på stranden, varvat med coachande och lite träning är perfekt vila efter helgens tävling.

I helgen som gick, 6-7 maj, blev det nämligen en andraplats med Thule Adventure Team i West Coast Adventure Race i Lysekil.

Tävlingen hade lockat fler duktiga lag, bland annat silver- och bronslagen från förra årets VM. I sitt eget lag har han bland annat med sig unge Rickard Norlin, som är lagets navigatör.

Det är så imponerande. Han är bara tjugo år och klarar ändå av den tuffa utmaningen och pressen från oss övriga i laget. Men det är klart, han har ju tävlat i multisport sedan han var sexton år, han är ju mer erfaren än jag själv…

I mål kom de efter 20 timmar innehållandes både löpning, inlinesåkning, paddling och cykling. Tidigare under våren var laget på plats i Kina och tävlade i något som anses vara ”inofficiella VM”.

Det är en påkostad tävling där arrangören bjuder in de bästa lagen i världen, men den är helt fristående från världscupen och har ingen mästerskapsstatus.

Tävlingen är uppdelad på fyra dagar där varje dagsetapp är mellan 4-7 timmar lång och innehåller både vacker terränglöpning över berg, mountainbikecykling på grusvägar, paddling och firningar ner från bergskanter på uppemot 120 meters fallhöjd. Banan är tydligt utmarkerad vilket gör att det är full sula under varje etapp.

Jag får något slags tunnelseende när jag tävlar. En hinner inte reagera riktigt under tävlingens gång, men det är klart att de vissa vyer fastnar på näthinnan. Som när vi sprang genom mörka grottor med enbart pannlampan som vägvisare och där det blev till att krypa på vissa ställen.

Clas berättar också om de mer sociala kontrasterna som en stöter på när en är på andra sidan jorden.

Vi passerade en by någonstans där getter och hönor gick omkring bland morotsland och folket bodde i trähyddor, och där kommer vi på cyklar värda uppemot 70 000 kronor…

bjorling_kina

Bild från dt.se (http://www.dt.se/sport/bjorling-tvaa-i-prestigefylld-tavling-i-kina)

Hur ser näringsintaget ut före och under en sådan tävling?

Det blir uteslutande sportdryck och geléer under tävlingen, och magen klarar det fint. Jag dricker alltid rödbetsjuice på kvällen och morgonen före loppet samt NRG Sustain för att göra kroppen redo. Under en riktigt varm etapp så kan det bli en flaska sportdryck i timmen. Under loppet i Lysekil, som varade i 20 timmar, käkade jag även sex, sju barer totalt. Jag gillar hur de nya barerna är mer luftiga och lätta att äta än de tidigare – ett stort framsteg!

I vardagen så konsumerar Clas MightySports basutubud och har även det senaste börjat med Curcumin, som är ett gurkmejaextrakt som sägs hämma inflammationer.

Jag har känt mig smidigare än någonsin och väldigt mjuk i kroppen det senaste. Efter båda de tuffa tävlingar har min stelhet gått över relativt fort, och jag tror att det är Curcumin-kuren som gör effekt. Nu är jag smidigare än tjugoåringen i laget, säger Clas med ett skratt.

Efter säsongens inledande tävlingar så är det klart större mål som hägrar fram i sommar; EM i juli, och förhoppningsvis även ett VM senare i höst. Det som väntar är att båda tävlingarna sträcker sig över flera dagar utan etapper. Tävlingen kommer att pågå konstant vilket betyder att det blir till att tävla, äta, vila och eventuellt sova ute i det fria i dagarna tre.

Det är klart det är med en skräckblandad förtjusning jag ser fram emot mästerskapen. Det här är inget jag gjort förut, så det gäller att planera väl. EM i Spanien blir mer en check inför VM. Om vi väl åker till VM i Australien så är det för att nå prispallen, och förhoppningsvis guld, inte annars.

Hur fungerar ni fyra i laget som grupp under dessa långa och påfrestande tävlingar?

Oftast är det fullt fokus så vi hinner varken prata eller tänka på annat. Vi vet vad vår uppgift är och det är ”målet som är målet”. Vi är individuella idrottare i grunden men måste och vill vinna som ett lag. Min roll är att vara ”arbetshästen”; jag hjälper de svagare i laget genom att bära mer tyngd, dra gruppen under cykligen och löpningen, men jag lämnar navigeringen åt någon annan. Vi är fyra olika personer med olika styrkor som all vill framåt, vill vinna, men ibland letar sig väl ett och annat bra eller dåligt skämt in för att lätta upp stämningen när vi är som tröttast.

Clas menar på den stora skillnaden mellan sin forna professionella triathlonkarriär och den nya multisportsammanhållningen som han blivit en del av. Han har bytt publik, raka landsvägar och målgångar i stadskärnor mot skog, sörja och stigar.

Jag är oerhört tacksam för allt jag får vara med om nu; uppleva nya miljöer och utvecklas som person vid 38 års ålder. Multisporten tillför så mycket till min vardag i övrigt. Att gå i mål och kunna fira segern med tre andra som också varit del av samma strapats är fantastiskt. Delad glädje är dubbel glädje.

Triathlon är dock inget han har lagt av med. Han är anmäld till Ironman i Kalmar och kör Dalacupen hemma i Dalarna under året, men fokus är numera på multisporten.

Det är fortfarande jättekul att bara gå ut och köra järnet i en triathlontävling. Det är inte så mycket lera och myggbett i jämförelse…

Innan vi avslutar samtalet kommer vi återigen in på sonen Max, som snart blir två år och är Clas allra största fokus och energibringare i livet.

Jag presterar bättre nu än innan; han ger mej så mycket energi. Han hjälper mej att slappna av och sluta grubbla över saker som jag gjorde förr. En inser att idrotten inte är livsavgörande. Livet som pappa är fantastiskt.

Läs även förra årets inlägg om Clas Björling här: https://mightysport.se/triatleten-som-la-av-och-vann-guld/

Text: Julius Strömberg