Marathon.se intervjuade Mighty Sport´s Robert Westman

- Inga kommentarer

Marathon.se intervjuade Mighty Sport´s Robert Westman angående rödbetsjuice och dess effekter för uthållighetsidrottare.

2014-05-28 05:46:16 +00001

Se videoklippet och läs mer på marathon.se

Efter omega-3, ginseng och rysk rot och andra naturliga extrakt så är nu rödbetsjuice en av hälsokost-branschens storsäljare. Säljaren Robert Westberg berättar i inslaget ovan om rödbetsjuicens undergörande effekter.
Som bevis för att juicen funkar har förespråkarna elitidrottare som tycker att den påverkar deras prestation. En del vetenskapliga studier har också gjorts. En studie med tolv cyklister som efter att druckit rödbetsjucie i sex dagar förbättrade sina resultat på 10 km är ett argument som används.

Samma holländska forskarteam kom i en annan studie fram till att en enstaka shot på 14 cl inte hade någon effekt, utan att man måste upp stora doser och koncentrationer för att det ska kunna påverka. Studien gjordes på 20 cyklister som fick göra ett entimmes test

–Rödbetsjuice innehåller väldigt mycket nitrater, och nitrater omvandlas i kroppen till kväveoxid som gör att den glatta muskulaturen runtomkring kärlen i kroppen vidgar sig och man får helt enkelt mer syre till de arbetande musklerna, säger Robert Westman som arbetar för hälsokostföretaget Mightysports.

Finns även i spenat och mangold
Nitrat, som förutom i rödbetor, förekommer naturligt i till exempel spenat, har en kraftigt positiv effekt på muskelstyrka. Forskare vid Karolinska Institutet har lyckats förklara vad det beror på, genom att identifiera två relevanta proteiner som ökar i musklerna efter intag av nitrat.
I studien fick möss nitrat via sitt dricksvatten, något som fick dem att uppvisa en kraftigt ökad muskelstyrka – och detta redan vid doser som går att få i sig genom vanlig kost.

Nitrat finns naturligt i framför allt spenat och rödbetor, men även i många andra gröna bladgrönsaker, som sallad och mangold. Den mängd nitrat mössen fick i KI-studien motsvarar ungefär vad en människa skulle få i sig genom att äta 200 till 300 gram färsk spenat eller tre till fyra rödbetor om dagen.

Ur ett nutritionsperspektiv är vår studie intressant, eftersom den mängd nitrat som fick betydelse för muskelstyrkan hos möss var relativt låg. Överfört på människa går det att få i sig motsvarande volym genom tillämpa en grön kosthållning. Nitrat förekommer naturligt i flera gröna bladväxter, och rikligt i till exempel rödbetsjuice. Det finns dock inga kosttillskott med nitrat i dag, säger Andrés Hernández, forskare vid institutionen för fysiologi och farmakologi.

Från marathon.se