Träningsläger i Sydafrika, 16/12-20/1. (Dullstroom & Potchefstroom)

- Inga kommentarer

louiseDen 16:e december åkte jag ner till varmare breddgrader, närmare bestämt Sydafrika för att tillbringa de följande fem veckorna där.

Träningsläger stod på schemat!

De fyra första veckorna tillbringade jag i den lilla orten Dullstroom, vilket är en liten semesterby för sydafrikanerna nordost om Johannesburg upp i bergen på ca. 2000 möh.

I orten bor det ungefär 300 invånare, dock finns det en kåkstad – Sakhelwe – som ligger strax utanför vilken har ungefär 3000 invånare. Standarden är något sämre där.

Naturen och landskapet är helt fantastiska, ibland fick jag nypa mig sig själv i armen för att verkligen förstå att man var där. Lätt att glömma bort när man är inne i träningen.

Precis som vanligt när man kommer upp på hög höjd är det tufft i början, men man kommer in i det. De första dagarna består träningen främst av distans och lättare tröskelpass.

Vi lyckades på vårt första tröskelpass 2x4km att springa den första intervallen  i nedförsbacke och medvind och den andra  i uppförsbacke och motvind.

I slutet kändes det som att  jogga upp för backen trots att pulsen var uppe i över 180. Höghöjd kallas detta!

Ytterligare ett pass som jag verkligen gjorde mig påmind om att vi var på höghöjd var ett distanspass någon av de första dagarna tillsammans med maratonlöparen Fredrik Johansson. 20km i 4.34/km, ingen märkvärdig snittfart om man springer här hemma – men höghöjd och ett ganska kuperat landskap är en jobbig kombination! Var helt slut resten av dagen!

Förutom dessa små missöden i början, så gick träningen riktigt bra.

När man är på höghöjd är det viktigt att använda sig av pulsbaserad träningen, eftersom farten inte säger en så mycket.

Under dessa fyra veckor blev det mycket tröskel och långa intervaller.

Den sista veckan på detta läger begav jag mig ner till Potchefstroom vilket är en universitetsstad sydväst om Johannesburg, staden ligger lite lägre än Dullstroom – ca.1400möh.

Anledningen till att jag åkte ner till Potch var för att jag skulle få lite ”fart” i benen och därmed kunna springa lite snabbare. Att vistas i Dullstroom är perfekt om man vill springa distans och tröskel, men om man är ute efter att springa bana och lite snabbare pass är det inte helt optimalt.

I Potch finns en helt underbar gräsbana, ja där finns en vanliga tartanbana också samt ett stor gym.

Men distansmöjligheterna är betydligt sämre – så en kombination är det bästa 🙂

Träningen flöt på riktigt bra i Potch också, sprang tillsammans med ”universitetets träningsgrupp” ett par gånger.

En fantastiskt känsla att få springa med en del av världens bästa löpare. Sista passet som jag sprang tillsammans med dom var backintervaller – 200-400-600-800-1000-800-600-400-200, en helt hemsk backe.

Denna backe går inte att jämför med någon backe hemma i Bokskogen (Torup, Svedala).

Men efteråt kände jag mig supernöjd, har aldrig njutit så mycket av att plåga mig själv!

Jag var Sydafrika även förra året och nu detta året körde jag samma pass som då, 8x800m med 90s vila.

Detta året snittade jag ca.10s snabbare per 800:ing! Tror denna säsongen verkligen kommer bli den bästa någonsin!! Längtar redan efter att få börja tävla.

Sammanfattningsvis kan jag säga att detta lägret verkligen har varit ett av mina bästa träningsmässigt, aldrig känt mig så stark och i sådan bra form tidigare.

Inga skador och inga skavanker under lägrets fem veckor utan jag har kunnat träna på hela tiden.

/Louise Nilsson,
10.000 och halvmaraton löpare från Malmö.