Tre svenska mästerskap på 2,5 månad!

- Inga kommentarer

Louise

December och januari månad tillbringades i Sydafrika på träningsläger. Efter detta läger kände jag verkligen att jag var i bra form och kom hem med ett självförtroende som var riktigt bra. Då längtade jag också efter att få tävla igen!

Ett par dagar efter hemkomsten sprang jag ett mindre lopp på hemmaplan, 1500m på Pallasspelen och persade med nästan 20 sekunder (visst jag brukar inte springa 1500m så ofta, men det var en bra riktlinje om att formen var god). Nu började också de svenska mästerskapen på 3000m att närma sig!

Första inomhus SM

Inomhus-SM gick i Stockholm och jag åkte dit med ett starkt självförtroende och en härlig känsla i kroppen. Kändes som att jag flög fram på det sista tuffa intervallpasset innan mästerskapet. Jag såg verkligen framemot att tävla och kroppen var fylld av energi. En härlig känsla!

Innan loppet kände jag mig nästan som en medeldistansare, men det visade sig under loppets gång att någon medeldistansare var jag inte och kommer inte heller att bli det. Loppet gick väldigt långsamt, öppnade på 3.20 jämfört med 3.08 som jag hade öppnat på när jag sprang 3000 m bara ett par veckor tidigare på de skånska mästerskapen.

Efter ungefär 1 500 m in i loppet kände jag att nu måste jag verkligen göra något och gjorde ett ryck! Fick med mig tre andra tjejer och vi bildade en lite klunga som jag drog. När det sedan var 200-300 m kvar la de andra tjejerna in en extra växel och jag med mina långdistansgener hade inte så mycket att säga till om. Men jag sprang i mål på en fjärde plats på mitt först inomhus SM. Vilket jag nu i efterhand är nöjd med!

Bakslag

Efter inomhus SM fick jag lite bakslag. Först en inflammerad sena i foten som gjorde att jag missade 2-3 veckors löpning. Som om inte det var nog började också en gammal skada göra ont igen. Vilken jag egentligen fortfarande har lite problem med, men efter att ha fått utmärkt hjälp av både sjukgymnast och massör här hemma i Malmö så är det under kontroll!

Sann glädje!

Mot nästa tävling och nästa mästerskap! SM på 10km landsvägslöpning! På hemmaplan till och med, alltid kul att springa hemma. Inför detta SM kom jag inte alls med samma självförtroende och bra känsla i kroppen som tidigare. Jag var oerhört osäker på min form. Hade enbart kört tre fartpass innan tävlingen på grund av skador – men det var bara att göra det bästa av situationen och springa så fort jag kunde!! Innan loppet bestämde jag tillsammans med min tränare att jag skulle springa utan klocka, så jag inte hade någon koll på farten. Kände själv att risken fanns att jag skulle bli stressad ifall jag sprang långsamt.

Loppet gick betydligt bättre än vad jag trodde, sprang i mål på en tredje plats och bara ett par sekunder över pers! Detta trodde jag aldrig! Sprang i mål med ett leende på läpparna och njöt av stunden, sann glädje 🙂

Springa och lita på kroppen

Nu var det bara tre veckor till nästa mästerskap, de svenska mästerskapen på halvmaraton. SM på halvmaraton gick i samband med Kungsholmen Runt i Stockholm. Jag kom till Stockholm med en ganska bra känsla i kroppen, fortfarande lite efter i fartträningen på grund av skador. Men kände ändå att formen var på god väg! Inför loppet var jag nervös. Jag hade inte sprungit någon halvmara sedan september och kände mig osäker på distansen. 21 km är långt! Men det var bara att springa och lita på min kropp. Vilket jag gjorde!

Första delen av loppet gick väldigt lätt, tyvärr lite för lätt – sprang på bra i början men det straffade sig i slutet! Fick verkligen kämpa! Men sprang i mål på en andra plats och hade bara Isabellah Andersson framför mig. Ett SM-silver det är jag nöjd med! På mästerskap är det först och främst medaljerna man tävlar om, får man en bra tid är det bara en bonus.

Ett SM-silver, ett SM-brons och en fjärde plats under vintern och vårens SM- tävlingar är någonting som jag är oerhört nöjd med! Denna säsongen kommer verkligen bli helt underbar och jag ser verkligen framemot sommarens tävlingar.

Nästa lopp blir redan nu lördag (23/5), då jag springer de nordiska mästerskapen på 10.000m

/Louise Nilsson