Triatleten som la av – och vann guld!

- Inga kommentarer

clas Björling

2002 vann Clas Björling juniorvärldsmästerskapen i triathlon, då i en idrott långt ut i sportsveriges marginal och som många svenskar inte brydde sig ett skvatt om. Hade han vunnit samma titel idag hade det varit förstasidor, radiointervjuer och mången kondoleanser, något som för femton år sedan var rena utopin. Möt atleten som satte Sverige på triathlonkartan och förde hajpen till Norden. Möt Clas, en pratglad dalmas. 

Text: Julius Strömberg

När jag når Clas Björling sitter han i bilen på väg hem till Mockfjärd, ”i hjärtat av Dalarna”, som han själv skriver på sin hemsida. Där bor han tillsammans med sambon Jenny och den sju månader gamla sonen Max. Nuförtiden är proffskarriären som triatlet över och tiden varvas mellan coachning, föreläsande, motocrossåkande och självklart, familjen.

Mina sysselsättningar har alltid innehållit rörelse i någon form. Även nu när jag inte längre tävlar i triathlon så fortsätter jag vara aktiv i min livsstil. Självklart tar familjen upp mycket tid också, men det ser jag mer som en del utav livet, berättar den lycklige pappan Clas.

clas1Clas Björling var mellan 2002-2011 professionell triatlet och i meritlistan finns bland annat en vinst i Ironman Sverige, två silverplatser och en bronspeng från Ironman-tävlingar i Nya Zeeland, England samt Brasilien och fem SM-guld i duathlon. 2005 var året du han dessutom satte nytt svenskt rekord i Ironman med tiden 8.21 tim (och som slipades redan 2006 till 8.15 tim). Rekordhållare var han fram till 2012 då kompisen från Falun slog tiden.

Jonas Djurbäck var helt rätt man att ta rekordet ifrån mig, det vara bara roligt!

Sedan några år tillbaka tillhör det allmänbildningen att som svensk veta vad triathlon innebär; tack vare profiler som Lisa Nordén och Jonas Colting och hajpen kring ”En Svensk Klassiker” så har många motionärer tagit steget att satsa lite mer och våga sig på att träna triathlon. Värre var det när Clas, i början av sin karriär, sökte lyckan som proffs. Efter lumpen jobbade han deltid som idrottslärare innan han fick sponsorkontrakt genom ett stort svenskt fönsterföretag, hemmahörande i dalabyn.

Sponsorpengarna var bara en halv månadslön, resten skulle jag dra in genom prispengar. På så vis var jag tvungen att hela tiden se framåt och planera nästkommande tävlingar för att gå runt rent ekonomiskt. Det var ingen lyx, det blev inte så mycket pensionssparande direkt…

Men med de goda resultaten och det växande intresset för sporten bland svenskarna fick han successivt fler sponsorer och på så vis ett lugn, även vid skadefrånvaro till exempel.

Triathlon har ju letat sig in i Sverige bara de senaste fem åren. I USA och övriga Europa har det funnits ett intresse länge, sedan mitten av 90-talet. I Nya Zeeland var jag till och med lite av en kändis, skrattar Clas.

Ett pensionerat proffs blir svensk mästare

Även fast våtdräkten, cykeln och löparskorna ligger vilande på hyllan så fortsätter Clas att berika sitt liv genom sitt ledord ”rörelse”, och att han är aktiv är inget han kan sticka under stolen med. I mitten av maj var Clas, som en av fyra i Thule Adventure Team (resterande lagmedlemmar var Carolin Holmqvist, Rikard Norlin och Martin Flinta) med och vann multisport-SM i Marstrand.

Det är så klart väldigt kul att kunna vinna ett sådant här guld! Jag är en väldigt oerfaren multisportare men känner att jag verkligen var med och förde laget framåt och bidrog till segern.

Clas BjörlingUnder de 23 timmarna och 46 minuterna som laget var ute hann de med 4 tim paddling, 2 tim inlines, 2 tim mountainbikecykling, 5 tim löpning/orientering, 6 tim nattcykling och återigen 3 tim paddling på slutet. Alla kontroller som ska passeras i multisport är obemannade och det gäller att ha med sig alla förnödenheter själv.

Jag kan tycka att triathlon blir väl ”enkelspårigt” ibland så det känns väldigt skönt att kunna fortsätta att träna multisport nu. Det är en bred och väldigt komplex idrott där du inte riktigt vet vad du behöver träna på, alla typer av idrotter kan dyka upp i en tävling. Det gäller att vara allsidig och träna mycket uthållighet. Det är efter 17-18 timmar ute i naturen som du måste kunna fortsätta att fokusera.

Under triathlontävlingar brukar de tävlande köra på avstängda vägar och markerade banor. Multisport adderar ytterligare en dimension, då det gäller att ta resten av samhället och trafikregler i beaktning.

Man kan stöta på folk som är på väg till jobbet eller som ska till ICA, och så kommer vi susande genom skogen, svettiga och ”inne i vår egen bubbla”. De måste undra vad det är som pågår…

Clas bidrog inte bara med sin fysiska kapacitet utan även sitt ledarskap. Sedan han la av som aktiv triatlet har han övergått till att coacha andra.

Trots att jag har utövat en individuell idrott så känner jag att jag är en lagspelare. Det är en styrka jag har att kunna hålla laget uppe, att föra in ny energi efter långa etapper.

Frihet under ansvar

Att coacha andra har blivit Clas vardag de senaste åren. Han har coachat över hundra personer och just nu hjälper han motionärer inom sporten i Norge, Finland och England.

Jag känner att jag har en egen filosofi, det handlar mer om fokus på hälsa och lycka än resultatmässiga framgå Med det tänket så får man bättre resultat på köpet, när man upplever mening och stimulans med det man gör. Jag vill att mina adepter ska må bra, vara skadefria och kunna träna kontinuerligt, det är det som ger de riktigt värdefulla resultaten.

Clas sätt att föra vidare sin kunskap gör han genom ”upplevd erfarenhet”, menar han på; han har tränat med proffs och amatörer över hela världen, han har testat allt inom träning; lite, mycket och allsidigt och har även fått sin beskärda del av utbrändhet, stress och skador, något som till slut ledde till att han la av som proffs. Nu njuter han att se andra glädjas och lyckas.

Jag gillar att hjälpa motionärer.  Det är personer med heltidsjobb och familj som fastnat för det här med triathlon. När jag var färdig själv kände jag att jag ville ge med mig av all min kunskap. Det är en stimulans att se andra nå sina drömmar och visioner, att få vara en del i deras framgång.

Han tycker väldigt mycket om friheten i sitt nuvarande jobb, något som han känner igen från förr.

Jag gillar uttrycket ”frihet under ansvar” och jobbar efter den devisen. Det spelar ingen roll om jag är hemma i Mockfjärd eller i Spanien, mitt coachande är flexibelt och fungerar var som helst då det går genom telefon- och mejlkontakt. Jag slipper sitta på ett kontor hela dagarna och det är en ynnest att få kunna få fortsätta med sin stora passion även efter den aktiva karriären.

Vad har du för tips till den som vill utveckla sitt triathlonutövande?

“Det handlar om långsiktighet. Man flyttar gränser emellanåt, men däremellan tar man ett steg tillbaka för att kunna reflektera och sedan gå vidare utifrån det.”, avslutar triathlonnestor Clas Björling, i bilen på garageuppfarten i hjärtat av Dalarna.

Text: Julius Strömberg, Vänersborg, 2015-06-17

clas2
”Kört hårt, men smart.” – Clas Björling