Ett problem för konditionsidrottare är att tillgången på syre i muskulaturen blir mer och mer begränsad ju hårdare man arbetar.
Det är då effekten av nitrat kommer in i bilden: nitrat förbättrar omvandlingen av energi i cellerna och minskar därigenom trötthet under träning.
Detta sker genom att nitrat utsöndras från spottkörtlar till mun, som i närvaro av orala bakterier omvandlas till nitrit som i sin tur absorberas i cirkulationssystemet.
Detta nitrit finns sedan tillgängligt för att kroppen ska kunna producera kväveoxid: kväveoxid är en mycket reaktiv gas och fri radikal som deltar i många kemiska reaktioner i kroppen.
Kväveoxid är en viktig signalmolekyl hos alla däggdjur som är involverad i många fysiologiska och patologiska processer.
Kväveoxid produceras av många celler i kroppen inklusive mjuk muskelvävnad i kroppens blodkärlsendotel och skelettmuskler.
Denna gas har en kraftfullt avslappnande effekt på blodkärlens glatta muskulatur: kväveoxid kan utvidga blodkärl och på så sätt skapa ett bättre blodflöde till de arbetande musklerna.

Kväveoxid påverkar muskelceller som hjälper dem slappna av och på så sätt tillåta att blodet kan flöda lättare, vilket i sin tur ökar syretillförseln.
Mer syretransport till de arbetande musklerna betyder effektivare muskelarbete och energiproduktion vilket är avgörande vid utövande av uthållighetsidrott.
Kväveoxid har även effekt på den så viktiga elektrontransportkedjan genom att den förbättrar verkningsgraden för energiproduktonen inne i mitokondrierna.
Detta betyder att idrottaren kan göra samma arbete med en mindre syreförbrukning eller annorlunda uttryckt utföra ett större arbete med en given mängd syre.

Våra produkter för nitratladdning

Oxystorm®

Mighty Sport Oxystorm® innehåller ett extrakt av amaranthus (röd spenat), en av naturens rikligaste källor för nitrater.

Oxystorm® amaranthus-extrakt är ett kaliumrikt 100 % vattenlösligt extrakt med pH 7 och är fri från oxalater.

Mighty Sport Oxystorm® innehåller även bland annat aminosyran citrullin: citrullin har betydelse för kroppens egentillverkning av kväveoxid.

Mighty Sport Oxystorm® är ett bra komplement till Mighty Sport Beet Boost när man vill nitratladda inför en tävling. Båda produkterna ger samma effekt men Mighty Sport Oxystorm® är lättare att ta med sig under själva tävlingsdagen och dessutom kan man lätt fylla på med mer nitrater under själva loppet.

Oxystorm® ger minst fyra gånger mängden nitrat jämfört med konventionella källor, som rödbetsextrakt.

Rekommenderad användning: Intas som föreberedelse inför framförallt tävling inom uthållighetsidrott. Intag 1 tuggtablett dagligen per 15 kilo kroppsvikt. En person som väger 75 kg rekommenderas således att inta 5 st tuggtabletter under perioden 2 till 1 timme innan start.

Läs mer i bloggen om Oxystorm »

Läs mer om produkten Oxystorm »

Läs mer om effekten av röd spenatextrakt


Beet Boost

Beet Boost är vårt koncentrerade rödbetsjuicepulver som du tar för att optimera din produktion av kväveoxid.

Utöver innehåll av vitaminer inklusive betakaroten och C-vitamin samt mineral är rödbetor rika på nitrater, betain och de fytonäringsämnen som kallas betalainer. Nitrat från växter kan omvandlas i kroppen till kväveoxid.

C-vitamin bidrar till normal energiomsättning, till immunsystemets normala funktion samt till att skydda cellerna mot oxidativ stress.

Mighty Sport Beet Boost tillverkas genom att färska rödbetor, odlade efter ekologiska principer, pressas till juice. Rödbetsjuicen avdunstas sedan genom en varsam process till ett rödbetspulver fritt från vätska och fiber. Produkten förpackas i kvävgasfylld burk vilket säkerställer att syre inte påverkar innehållet (med påföljande oxidering) innan burken öppnas.

Rekommenderad användning: 3 teskedar (15 ml) blandas i vatten, juice eller sportdryck.

Läs mer om produkten Beet Boost »

Läs mer om rödbetor och kväveoxid


Referenser